Gewelddadige rellen in Frankrijk na dood tiener

Geschreven door Harshitha Paderu

3 juli 2023

Affaires | Veiligheid | Situation Room

Wat is er gebeurd?

Na maanden van onrust tegen de pensioenhervorming is Frankrijk opnieuw overspoeld door een golf van gewelddadige rellen die hebben geleid tot een verbod op demonstraties, reiswaarschuwingen van meerdere landen en een hernieuwd debat over buitensporig politieoptreden in gemarginaliseerde gemeenschappen. 

Op 27 juni werd een 17-jarige jongen neergeschoten door een agent in de Parijse voorstad Nanterre. De jongen bezweek vervolgens aan zijn verwondingen en overleed. Het schot werd gelost omdat hij geweigerd zou hebben bevelen op te volgen. Na dit fatale incident braken er sporadische botsingen uit tussen de lokale bevolking en de politie, en de woede over de dood van de tiener groeide in de gemeenschap. 

Meer dan 2.000 politieagenten werden in de nacht van 27 juni ingezet in wijken buiten Parijs en andere grote steden nadat onrust had geleid tot 31 arrestaties, 24 lichtgewonde politieagenten en ongeveer 40 in brand gestoken auto's bij botsingen in verschillende Parijse voorsteden.

Wat volgde?

Voor de tweede nacht schoten demonstranten vuurwerk af op de politie en staken ze auto's in brand in Nanterre. Er werden ook confrontaties gemeld in de stad Lille, Toulouse, Amiens, Dijon, Essonne, Montreuil en op talloze andere locaties in Parijs. Er werden minstens 180 arrestaties verricht en ongeveer 40.000 agenten gemobiliseerd, waarvan 5.000 alleen al in Parijs. 

Op 29 juni werd in Nanterre een herdenkingsmars gehouden waarbij de Franse oproerpolitie opnieuw slaags raakte met de demonstranten. Tegen de avond hadden de rellen zich ook verspreid naar Marseille, Lyon, Straatsburg en Pau. Er werden confrontaties gemeld bij toeristische trekpleisters zoals Le Vieux Port. De depots van het openbaar vervoer en trams werden in brand gestoken. Winkels in de winkelstraat Rue de Rivoli werden vernield. 

Gevolgen voor toeristen? 

Op 30 juni gaf de minister van Binnenlandse Zaken de lokale autoriteiten opdracht om vanaf 21.00 uur de bus- en tramdiensten in heel Frankrijk stil te leggen. Deze maatregel blijft waarschijnlijk tot nader order van kracht. 

In Clamart werd een avondklok ingesteld van 21.00-06.00 uur die van kracht zou blijven tot 3 juli. In Neuilly-sur-Marne zouden beperkingen van 21.00-06.00 uur van kracht blijven.

45.000 politieagenten werden ingezet op alle plaatsen met een hoog risico. De autoriteiten vroegen restaurants ook om buitenterreinen eerder te sluiten. 

De politie verdreef demonstranten van het iconische Place de la Concorde te midden van een andere demonstratie. 

Twee concerten in het Stade de France aan de rand van de hoofdstad werden afgelast. 

Ook het Franse modehuis Celine annuleerde haar show in Parijs. 

De organisatoren van 's werelds meest bekeken sportevenement, de wielerronde van de Tour de France, verscherpten ook de beveiliging langs de route in afwachting van verstoringen door demonstranten. 

Zijn de spanningen afgenomen? 

De begrafenis van de tiener vond plaats op 1 juni, waarna een rustigere situatie werd gemeld. De spanningen bleven echter hoog in het centrum van Parijs en in de steden Marseille, Nice en Straatsburg braken spontane confrontaties uit. Er werd traangas gebruikt om de demonstranten uiteen te drijven. In Parijs werd de beveiliging verhoogd op de iconische Champs Elysees Avenue nadat er een protestoproep was gedaan. Er werden steekproefsgewijze controles uitgevoerd in de straat, die normaal vol zit met toeristen. Het gebied werd ontruimd nadat de demonstratie begon. 

In het weekend breidden de protesten zich ook uit naar de buurlanden Zwitserland en België. Er werden confrontaties gemeld in de Zwitserse stad Lausanne en in de Belgische hoofdstad Brussel. 

Na vijf opeenvolgende nachten van onrust meldden de autoriteiten dat de spanningen in de zesde nacht enigszins waren afgenomen. Er werden in totaal meer dan 2.000 mensen gearresteerd en meer dan 200 politieagenten raakten gewond. Sinds het begin van de rellen waren er minstens 2.000 voertuigen in brand gestoken. Meer dan 700 winkels, supermarkten, restaurants en banken waren geplunderd of in brand gestoken. 

Kun je nog op bezoek komen?

Het Verenigd Koninkrijk waarschuwde zijn burgers die naar Frankrijk reizen voor mogelijke verstoringen van het wegverkeer en een verminderd aanbod van openbaar vervoer. Het gaf ook reisadviezen uit waarin het opleggen van uitgaansverboden tijdens de sporadische rellen werd voorspeld. Op 2 juli gaf het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken ook een reiswaarschuwing af voor zijn burgers en raadde het niet-essentiële reizen naar Frankrijk af vanwege de aanhoudende onrust. 

Hoewel sommige landen reisadviezen hebben uitgegeven en onderdanen hebben gewaarschuwd voor de protesten en hen hebben aangespoord om het lokale nieuws in de gaten te houden en contact op te nemen met touroperators, heeft geen van hen burgers afgeraden om helemaal naar Frankrijk te reizen. Hoewel het op dit moment onduidelijk is hoe lang de protesten zullen aanhouden, meldt CNN dat het grootste deel van het centrum van Parijs onaangetast blijft. Ook het platteland en de kustgebieden waar veel toeristen komen, blijven veilig om te reizen. 

Blijf Sitata volgen voor meer van dit soort updates. Download Sitata-applicatie om updates te krijgen van actuele gebeurtenissen om je heen terwijl je reist. Blijf verbonden via onze verschillende platforms. (FacebookInstagramLinkedin)

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Op dit moment heeft Sitata alle reizigers geïdentificeerd en geïnformeerd over de gebeurtenissen. Als u van plan bent om in de nabije toekomst naar Israël of de Palestijnse gebieden te reizen, let dan op het volgende. Onze verzekeraar, United...