Noordwest-Pakistan getroffen door nieuwe gewelddadige aanval; ISKP eist verantwoordelijkheid op

Geschreven door Medha Bhagwat

2 augustus 2023

Affaires | Veiligheid | Reizen

Op 30 juli blies een zelfmoordterrorist zichzelf op tijdens een pro-Taliban bijeenkomst georganiseerd door de Jamiat Ulema-e-Islam (JUI-F) in het district Bajaur in de provincie Khyber Pakhtunkhwa (KP). De aanval resulteerde in de dood van ongeveer 56 burgers (waaronder 23 kinderen) en naar verluidt raakten meer dan 200 burgers ernstig gewond. Het incident wordt een van de ergste aanvallen genoemd die de regio de afgelopen jaren heeft meegemaakt. 

De aanval, die volgt op maanden van hevige politieke onrust en een aanhoudende economische crisis, vond plaats in de buurt van een marktplein toen de toespraken in de avonduren (plaatselijke tijd) op het punt stonden te beginnen. Meer dan 1000 mensen die deelnamen aan de rally waren van JUI-F. Volgens Fazal-ur-Rehman, voorzitter van JUI-F, had de aanvaller het gemunt op meer dan 400 leden van zijn partij. Rehman, die niet aanwezig was bij de rally, is eerder getuige geweest van twee explosies onder soortgelijke omstandigheden in 2011 en 2014 en heeft deze overleefd. 

Er moet rekening worden gehouden met het feit dat JUI-F banden heeft gehad met fanatieke islamisten en banden met de Taliban in Afghanistan, maar de partij keurt het af dat militanten proberen de regering omver te werpen. 

Volgens de autoriteiten van de Counter Terrorism Department (CTD) zou de moordenaar meer dan 10-12 kg explosieven hebben gebruikt. 

In een verklaring van de politie van KP staat dat de ontploffing plaatsvond in de buurt van het podium waar veel vooraanstaande partijleiders zaten. "Er was stof en rook, en ik zat onder een aantal gewonde mensen vanwaar ik nauwelijks kon opstaan, alleen om chaos te zien en een aantal verspreide ledematen," zei een slachtoffer, die op de grond was geslagen door de impact van de explosie.  

Grove nalatigheid van de kant van de veiligheidsbeambten en de regering is sindsdien het middelpunt van discussie onder de JUI-F-leden. 

De Pakistaanse Taliban (TTP) gaf snel een verklaring uit via hun woordvoerder Zabiullah Mujahid, waarin ze duidelijk maakten dat ze niet betrokken waren bij de aanval en dat "dergelijke misdaden op geen enkele manier gerechtvaardigd kunnen worden". Het is vermeldenswaard dat het Pakistaanse leger jarenlang met de TTP heeft gevochten in Bajaur voordat het de regio in 2016 militantvrij verklaarde. 

Tegen de late avonduren (lokale tijd) op 31 juli werd het mysterie over de reden achter de aanval onthuld. De Islamitische Staat Khorasan Provincie (ISKP) eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op door de foto van de aanvaller te publiceren op het Telegram-kanaal van zijn persagentschap Amaq. 

"De aanval komt in de natuurlijke context van de voortdurende oorlog die Islamitische Staat voert tegen 'democratie' als een regime dat vijandig staat tegenover de ware islam en in strijd is met zijn goddelijke wet," aldus de nieuwsuitgever. 

ISKP werd al verdacht geacht, gezien hun rivaliteit met de Afghaanse tak van TTP. Een andere mogelijke reden kunnen hun pogingen zijn om 'verdeeldheid te weerspiegelen' tussen islamistische groeperingen, volgens een verklaring van TTP die naar de Associated Press. De functionarissen van de TTP zijn van mening dat de aanval zeer zorgvuldig was gepland om vijandigheid tussen islamitische groepen te veroorzaken en de veiligheidssituatie in KP verder te verslechteren. 

De JUI-F heeft banden met zowel de Afghaanse als de Pakistaanse Taliban. Volgens de WachterISKP heeft zich bij verschillende gelegenheden fel verzet tegen de associatie van de partij met bovengenoemde groepen en bekritiseerde JUI-F voor het 'verraden van haar islamitische principes'. 

De bomaanslag is veroordeeld door verschillende landen, namelijk Saoedi-Arabië, Rusland en de Verenigde Staten van Amerika. 

China uitte via zijn ministerie van Buitenlandse Zaken ook kritiek op de aanval en steunde Pakistan bij het 'bevorderen van hun activiteiten tegen terrorisme'. Het incident vond plaats enkele uren voordat de Chinese vicepremier He Lifeng in Islamabad aankwam om deel te nemen aan een evenement ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de China-Pakistan Economic Corridor (CPEC). 

Aangezien in Pakistan naar verwachting in oktober verkiezingen voor de Nationale Vergadering worden gehouden, denken politieke experts en analisten dat soortgelijke aanslagen in de komende drie maanden kunnen plaatsvinden. 

Voor meer informatie over de huidige gebeurtenissen, abonneer u op onze blog. Volg voor meer updates op Sitata.

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Op dit moment heeft Sitata alle reizigers geïdentificeerd en geïnformeerd over de gebeurtenissen. Als u van plan bent om in de nabije toekomst naar Israël of de Palestijnse gebieden te reizen, let dan op het volgende. Onze verzekeraar, United...