Vergrendelen tot opstijgen: Een kritiek geval van Travel Rebound

Geschreven door Deelnemer

3 augustus 2023

Hulp bij reizen

door Muazzam Khursheed

De recente paspoortranglijsten gepubliceerd door Henley Paspoort Index gerangschikt Singapore het sterkste paspoort ter wereld en verdrong daarmee Japan van de eerste plaats, een positie die het vijf jaar lang had ingenomen. Met visumvrije toegang tot 190 locaties stegen Duitsland, Italië en Spanje naar de tweede plaats. Ondertussen staat het paspoort van India nu op plaats 80.th positie, vijf plaatsen hoger dan vorig jaar.

Paspoort, een essentieel reisdocument dat de identiteit en nationaliteit van een persoon verifieert en door regeringen over de hele wereld wordt uitgegeven aan hun inwoners. Het bevordert het verkeer tussen naties en fungeert als een methode voor internationale identificatie. Daarnaast is de belangrijkste functie om reizigers in staat te stellen vreemde landen legaal binnen te komen en terug te keren naar hun eigen land. 

Soorten paspoorten

Gezien de omvang van de reizen in de 21st eeuw hebben ook paspoorten een eigen variëteit en zijn ze niet beperkt tot één type:

  • Gewoon paspoort: Uitgegeven door het betreffende land aan gewone burgers in het algemeen, heeft het geen speciale kracht. 
  • Diplomatiek paspoort: Dit type paspoort wordt door landen uitgegeven aan hooggeplaatste overheidsfunctionarissen, wat hun reizen naar het buitenland vergemakkelijkt. Ook ambassades in het buitenland maken er vaak gebruik van. Interessant is dat de houder internationaal kan reizen zonder te voldoen aan een aantal van de standaard reisvereisten waaraan normale paspoorthouders wel moeten voldoen, en ze krijgen meestal speciale voorkeur als het gaat om verschillende aspecten van de reis en het verblijf. Technisch gezien betekent reizen met een diplomatiek paspoort meestal dat je dit namens de overheid doet.
  • Vluchtelingenreisdocument: Een reisdocument, ook bekend als een reisdocument volgens de Conventie van 1951 of een paspoort van Genève, wordt aan vluchtelingen toegekend door de landen waar ze verblijven en stelt hen in staat om het land te verlaten en terug te keren. Vluchtelingen hebben reisdocumenten nodig om naar het buitenland te kunnen reizen, omdat het twijfelachtig is of ze een paspoort kunnen krijgen van het land waarvan ze de nationaliteit bezitten (en waar ze hun toevlucht hebben gezocht).
    In deze context is het belangrijk om de nadruk te leggen op de VN-verdrag uit 1951, wiens fundamentele principe stelt dat een vluchteling mag niet worden teruggestuurd naar een land waar hij ernstig gevaar loopt voor zijn leven of vrijheid. De verklaring legt de fundamentele minimumvereisten vast voor de behandeling van vluchtelingen, zoals het recht op onderdak, werk en onderwijs tijdens hun ontheemding, zodat ze een respectabel en onafhankelijk leven kunnen leiden. Er wordt ook aangegeven welke groepen mensen, zoals oorlogsmisdadigers, niet in aanmerking komen voor de vluchtelingenstatus en welke verantwoordelijkheid vluchtelingen hebben tegenover hun gastland.
  • Zeemanspaspoort: Een zeemanspaspoort, ook wel identiteitsbewijs voor zeevarenden (SID) genoemd, is een soort paspoort dat wordt uitgereikt aan iedereen die in de zeevaartsector werkt en aan boord van schepen of andere boten moet werken volgens zijn of haar functieprofiel. Het paspoort fungeert zowel als identificatie van het nautische werk van de persoon als reisdocument.
  • De laissez-passer van de Verenigde Naties (UNLP): Het is een diplomatiek reisdocument dat wordt afgegeven aan VN- en ILO-personeel, evenals personeelsleden van internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, de IAEA en andere speciale kantoren en programma's van de VN. Het UNLP is een geldig reisdocument, maar het wordt niet zo algemeen erkend als een nationaal paspoort. Daarom moeten UNLP-houders soms naast hun UNLP ook een nationaal paspoort laten zien. Het UNLP is geschreven in het Engels en Frans, de werktalen van de Verenigde Naties. Het UNLP wordt uitgegeven onder de bepalingen van artikel VII van het Verdrag van 1946 betreffende de voorrechten en immuniteiten van de Verenigde Naties. UNLP houders hebben recht op bepaalde voorrechten en immuniteiten, zoals het recht om snel te reizen en het recht om vrijgesteld te zijn van visumplicht.
Paspoort

Visumvrije aankomst

Een van de belangrijkste voordelen van een sterk paspoort is ongetwijfeld visumvrije aankomst, waardoor burgers van het betreffende land een land kunnen binnenkomen zonder eerst een visum aan te vragen.

De visumvrije periode, die varieert van 14 tot 30 dagen, of in sommige gevallen zelfs meer, hangt voornamelijk af van de stand van de bilaterale betrekkingen tussen beide landen. Verrassend genoeg vereisen sommige landen geen visum voor korte reizen, zoals voor zaken of vrije tijd, terwijl andere landen een langer verblijf toestaan om redenen als werk of school. Het is echter belangrijk op te merken dat visumvrije aankomst in geen geval recht geeft op een onbeperkt verblijf. Zoals eerder vermeld, is de verblijfsduur vaak beperkt en kan deze variëren van een paar dagen tot maanden, maar het kan zijn dat iemand een visum of een andere relevante autorisatie moet aanvragen als hij langer wil blijven dan is toegestaan.

Post-pandemisch scenario

Na de geleidelijke daling van de COVID-19 pandemie, is er een toename geweest van reizen over de hele wereld.. Volgens gegevens van ACI Europe steeg het aantal passagiers op Europese luchthavens met meer dan 250% naarmate meer landen hun grenzen openstelden voor toeristen in de eerste helft van 2022. Skyscanner, een in Schotland gevestigde zoekmachine en reisbureau, zei verrassend genoeg dat 77% van de ondervraagden van plan was hetzelfde of meer uit te geven aan internationale reizen als in 2022, en bijna 41% was zelfs van plan meer uit te geven.

Wat meer als een verrassing kwam, is dat er ook nieuwe bedrijfsmodellen zijn ontstaan als gevolg van de pandemie. Wat we zien is dat contactloze betalingen, waarvan eerst werd gedacht dat het een tijdelijke oplossing voor het probleem zou zijn, nu een game-changer blijken te zijn, samen met thuisverblijven en Air BNB's, die zijn ook omhooggeschoten.

Met gegevens van Lloyd's Bank Uit het feit dat 90% van de transacties nu contactloos is, blijkt dat consumenten het steeds comfortabeler vinden om online te betalen voor hun reisuitgaven en dat deze trend niet zal terugkeren naar het niveau van voor de pandemie.

Japan, Volgens officiële gegevens die in april werden vrijgegeven, stroomden buitenlandse bezoekers in maart met recordaantallen naar de eilandnatie. Ze zagen de beroemde kersenbloesems voor het eerst in vier jaar nadat de reisbeperkingen waren versoepeld. Volgens de Japan National Tourism Organization, waren er 1,82 miljoen internationale toeristen in Japan voor zowel zaken als plezier in maart, tegenover 1,48 miljoen in februari.

Een andere barometer van de stijging kan worden afgelezen uit de recente aankondiging van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het vernieuwen of verkrijgen van een nieuw paspoort tussen de 10 en 13 weken kan duren, een periode die dubbel zo lang is als voor de COVID.

Nog een verrassend cijfer, Emiraten, de multinationale luchtvaartmaatschappij die ongeveer 3080 vertrekkende vluchten per week of meer dan 440 vluchten per dag uitvoert voor passagiers binnen haar wereldwijde netwerk, verklaarde twee maanden geleden dat het zal worden het toevoegen van vijf nieuwe Airbus A380's aan het zomervluchtschema om meer routes te bedienen te midden van de aanhoudende vraag van klanten na de COVID-19 pandemie.

Immigratie

Een andere sterk getroffen praktijk, de immigratie van onderdanen van het ene land naar het andere na de pandemie, heeft ook een enorme groei doorgemaakt. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, S Jaishankar, liet het parlement vorige week weten dat 2.25.620 Indiërs deden in 2022 afstand van hun staatsburgerschap.

De stijging van het aantal immigratiegevallen na COVID-19 kan worden toegeschreven aan vermoeidheid als gevolg van bewegingsbeperkingen tijdens de pandemie, een onbekwaam gezondheidszorgsysteem dat veel slachtoffers maakte en ontslagen bij talloze bedrijven. Daarom kunnen reiskriebels, efficiënte gezondheidszorgsystemen en betere werkgelegenheidskansen worden gezien als de belangrijkste oorzaken van de wijdverspreide immigratie.

Verrassend genoeg is volgens officiële statistieken uit 2021, ondanks de huidige uitdagingen zoals het gebrek aan H-1B visa en de angst voor banenverlies bij toonaangevende techbedrijven, de Verenigde Staten van Amerika blijft topbestemming voor Indiërs. Van de 163.370 mensen die in 2021 afstand deden van hun Indiase staatsburgerschap, Bijna 78.284 van hen kozen ervoor om naar de Verenigde Staten te emigreren, wat bevestigt dat het Amerikaanse staatsburgerschap nog steeds de eerste plaats inneemt voor Indiërs.

Terwijl zaken als volksgezondheid en veiligheid onze belangrijkste aandacht vragen, zou het creëren van een toegankelijke omgeving voor reizigers de wereldwijde connectiviteit en vrede bevorderen. Het is daarom van cruciaal belang om te erkennen dat de enorme invloed van reisvriendelijk beleid op economisch succes, internationale samenwerking en cultureel begrip immens is, waardoor regeringen dit in de 21e eeuw ook in de praktijk moeten brengen.

De auteur is momenteel bezig met een master in bestuurskunde en heeft een bachelor in handel en bedrijfswetenschappen van Jamia Millia Islamia, Delhi. De geuite meningen zijn persoonlijk.

Vind je onze content leuk? Blijf in contact via onze verschillende platforms. (FacebookInstagramLinkedin)

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Op dit moment heeft Sitata alle reizigers geïdentificeerd en geïnformeerd over de gebeurtenissen. Als u van plan bent om in de nabije toekomst naar Israël of de Palestijnse gebieden te reizen, let dan op het volgende. Onze verzekeraar, United...