Storm Daniel richt ravage aan in Libië, geteisterd door conflict

Geschreven door Harshitha Paderu

13 september 2023

Reizen

Storm Daniel: oorsprong en aard

Storm Daniel ontwikkelde zich in Griekenland en werd door de Griekse Nationale Meteorologische Dienst genoemd. Het bleek de dodelijkste en duurste mediterrane tropische cycloon te zijn die in 2023 werd geregistreerd. Rond 4 en 5 september trof de storm Griekenland, Bulgarije en Turkije en trok naar de kust van Libië, waar hij catastrofale overstromingen veroorzaakte. Door de korte duur en het plotselinge karakter van de storm waren er weinig tot geen voorbereidingen getroffen, wat tragische gevolgen had in deze landen rond de Middellandse Zee, met name in Libië. 

storm daniël in griekenland en turkije

Impact in Griekenland, Turkije en Bulgarije

Tussen 5 en 7 september werden zware regenval en slechte weersomstandigheden gemeld in Griekenland, Turkije en Bulgarije, die overstromingen, aardverschuivingen en een aantal ernstige weersgerelateerde incidenten veroorzaakten. Op 10 september werden vijftien dodelijke slachtoffers gemeld in de stad Volos en de Pelion berggebieden in de regio Thessalië. Er werden ook enkele vermisten gemeld in het dorp Agia Triada in de gemeente Thermaikos in de regio Centraal-Macedonië. In totaal werden 5.260 mensen geëvacueerd in de regio's Thessalië, Centraal-Griekenland, Centraal-Macedonië, Peloponnesos en Attica, waarbij Thessalië de zwaarst getroffen regio was met meer dan 3.500 geëvacueerden.

In het noordwesten van Türkiye kwamen zeven mensen om in de districten Başakşehir en Küçükçekmece in Istanbul en in de provincie Kirklareli. In de provincie Kirklareli worden ook mensen vermist als gevolg van overstromingen, terwijl in Istanbul meer dan 1.750 gebouwen zijn getroffen. 

In Bulgarije werden vier dodelijke slachtoffers bevestigd in de gemeente Tsarevo in de provincie Burgas, waar ook verschillende bruggen werden vernield. Meer dan 130 mensen werden geëvacueerd uit de getroffen gebieden. Dorpen aan en nabij de Zwarte Zeekust in de provincie Burgas in het zuidoosten van Bulgarije werden overstroomd, waaronder Kosti en Arapya. 

Wijdverspreide impact in Libië

Op 10 september kwam de storm Daniel aan land in Libië - een land dat verdeeld en uiteengevallen is na meer dan een decennium van conflicten. De storm veroorzaakte zware weersomstandigheden, zoals harde wind, zware regenval en overstromingen. Verschillende noordoostelijke gebieden van Libië werden getroffen, waaronder Benghazi, Tobruk, Toukra, Talmeitha, Almarj, Taknes (Al Jabal Al Akhdar), Al Owailia, Bayada, Albayda, Shahhat, Sousa en Derna. 

De zwaarst getroffen stad was Derna (regio Cyrenaica, noordoost Libië) waar duizenden mensen werden getroffen door modderstromen. Benghazi en de meeste steden in het oosten van het land hadden een uitgaansverbod afgekondigd en scholen opgeschort. De storm veroorzaakte naar verluidt aanzienlijke schade aan de infrastructuur, waaronder het wegennet, verstoorde het telecommunicatienetwerk en veroorzaakte de ontheemding van duizenden mensen en honderden slachtoffers. Op 13 september zei het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken dat het dodental alleen al in de stad Derna meer dan 5.300 bedroeg, terwijl er nog meer dan 10.000 vermisten zijn. Het dodental zal naar verwachting verder stijgen. 

De steden Derna, Shahhat en Bayda werden door de Libische presidentiële raad in Tripoli tot rampgebied verklaard. Door de zware regenval in Derna kwamen de dammen onder enorme druk te staan, waardoor ze instortten. Deze verwoestende gebeurtenis resulteerde in de vernietiging van huizen, wegen en zelfs bruggen. Hele wijken werden meegesleurd door het water en kwamen uiteindelijk in zee terecht. 

Internationale hulp

Buitenlandse landen, waaronder Turkije, Frankrijk, Iran en de VS hebben hulp aangeboden aan Libië als reactie op de aanhoudende catastrofale situatie. De reddings- en hulpoperaties in de getroffen gebieden gaan door, maar alle wegen naar de zwaarst getroffen gebieden zijn afgesneden of bijna afgesloten, waardoor het moeilijk is om reddings- en hulpoperaties te organiseren. 

Reizen naar Libië

Deskundigen benadrukken hoe klimaatverandering, in combinatie met politieke conflicten en economische mislukking, de omvang van rampen kan vergroten. De afgelopen 10 jaar is er niet veel geïnvesteerd in de infrastructuur van het land, waardoor het kwetsbaar is en slecht is voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering en extreme weersomstandigheden. Veel landen, waaronder de VS, het VK, Australië en Canada, raden reizen naar Libië af vanwege de onstabiele veiligheids- en beveiligingssituatie. Ook de consulaire dienstverlening is ernstig beperkt.

Sitata houdt de situatie in de gaten en geeft de nodige updates via onze veiligheidswaarschuwingen. Download de app om op de hoogte te blijven van gebeurtenissen die je reis kunnen verstoren. 

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Op dit moment heeft Sitata alle reizigers geïdentificeerd en geïnformeerd over de gebeurtenissen. Als u van plan bent om in de nabije toekomst naar Israël of de Palestijnse gebieden te reizen, let dan op het volgende. Onze verzekeraar, United...