SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

Geschreven door Nikhitha Kumar

20 september 2023

Affaires | Veiligheid | Reizen

SPANNINGEN AAN DE GRENS TUSSEN DOMINICAANSE REPUBLIEK EN HAITI

Door een aanhoudend conflict over de aanleg van een waterkanaal van een gedeelde rivier blijft de situatie gespannen aan de grens tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti. De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek zijn op 11 september gestopt met het verstrekken van visa aan Haïtianen. Op 15 september, om 06:00 uur (lokale tijd), sloot de Dominicaanse Republiek alle land-, zee- en luchtgrenzen met Haïti. De duur van de sluiting is onduidelijk.

ACHTERGROND:

Haïti en de Dominicaanse Republiek delen het eiland Hispaniola in het Caribisch gebied. Het oostelijke tweederde deel van het eiland wordt bezet door de Dominicaanse Republiek, terwijl het westelijke eenderde deel toebehoort aan Haïti. 

De grens tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is al eeuwenlang een bron van spanning.

Het zijn twee heel verschillende landen op hetzelfde eiland die al jarenlang een gespannen relatie hebben. Conflicten tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti gaan terug tot hun tijd als koloniën. Haïti, dat voor zijn onafhankelijkheid Saint-Domingue heette, was een Franse kolonie, terwijl de Dominicaanse Republiek een Spaanse kolonie was. Verschillende talen, culturen en politieke structuren die werden gecreëerd door de twee koloniale rijken hebben bijgedragen aan een voortdurende vijandigheid. Enkele hardnekkige problemen tussen deze landen zijn migratie en burgerschap, discriminatie en schendingen van de mensenrechten van Haïtiaanse migranten, economische verschillen, culturele verschillen en grensgeschillen. 

GRENSCONFLICTEN:

Eeuwenlang is de grens tussen de twee landen een bron van spanning geweest. Territoriale geschillen en botsingen als gevolg van onenigheid over de grensafbakening zijn onder andere het bloedbad van Parsley in 1937, waarbij 14.000 tot 40.000 Haïtianen werden gedood door het Dominicaanse leger. 

De aanhoudende crisis begon eerder deze maand toen de aanleg van een kanaal in Haïti werd hervat in de buurt van de rivier de Dajabón, die langs de grens loopt. Deze rivier, die ook bekend staat als de Massacre-rivier, scheidt de twee naties op het eiland. De rivier is de plaats waar duizenden mensen omkwamen toen ze probeerden naar Haïti te vluchten tijdens het bloedbad van Parsley in 1937.

De grenzen werden gesloten en duizenden werden door de Dominicaanse Republiek gedeporteerd naar Haïti.

De regering van Haïti wil water uit de Dajabón-rivier gebruiken om de droogte in de Maribaroux-vlakte te verlichten. DR beweert dat de aanleg in strijd is met een verdrag tussen de landen uit 1929. Het Verdrag van Vrede, Eeuwigdurende Vriendschap en Arbitrage.

1929 VERDRAG:

Volgens het verdrag is het verboden om de loop van rivieren die tussen de twee landen stromen te wijzigen. Hoewel billijk gebruik van water binnen hun grondgebied is toegestaan, mag het debiet van de rivier door geen van beide landen worden omgeleid.  

SPANNINGEN EN DIALOOG:

De president van de DR, Luis Rodolfo Abinader, zegt dat het project mogelijk gevolgen zal hebben voor de Dominicaanse boeren en het nabijgelegen milieu omdat er water door het kanaal zal worden omgeleid. Haïti daarentegen stelt dat de aanleg van het kanaal binnen haar soevereine recht valt om haar natuurlijke hulpbronnen te exploiteren. 

Als reactie op het project werden de grenzen gesloten en duizenden mensen door de Dominicaanse Republiek naar Haïti gedeporteerd. Er worden bilaterale gesprekken gevoerd om tot een oplossing te komen. De sluiting zal naar verwachting van kracht blijven totdat de aanleg van het kanaal is gestopt. Een militair kamp met gepantserde voertuigen is door de DR ingezet aan de grens. 

Lees ook, Haïti - Aan de rand.

Volg Sitata op LinkedIn en Instagram voor meer van zulke reisupdates.

Volg en like ons:

Verwante artikelen

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Israël, Palestina en uw verzekeringsdekking

Op dit moment heeft Sitata alle reizigers geïdentificeerd en geïnformeerd over de gebeurtenissen. Als u van plan bent om in de nabije toekomst naar Israël of de Palestijnse gebieden te reizen, let dan op het volgende. Onze verzekeraar, United...

Wees geen kalkoen deze feestdagen!

Wees geen kalkoen deze feestdagen!

De feestdagen zijn een tijd om vreugde te verspreiden, te genieten van heerlijke lekkernijen en herinneringen te creëren die een leven lang meegaan. Maar te midden van de feestvreugde en twinkelende lichtjes is er ook de onvermijdelijke stress van het navigeren door overvolle luchthavens, omgaan met reis...