Första fallet av ebola konstaterat utanför Västafrika - karantän har införts

Skrivet av Ronald St. John

6 oktober, 2014

Hälsa | Resor

Första fallet av ebola konstaterat utanför Västafrika - karantän har införts

En person från Liberia flög till Texas för att besöka familj och blev sjuk efter ankomsten. Han åkte till sjukhuset men skickades hem.. Två dagar senare förvärrades hans sjukdom och när han återvände till sjukhuset misstänkte man ebolasmitta. Patienten placerades omedelbart i fullständig isolering för att förhindra spridning av sjukdomen. inom sjukhusmiljön. Detta är den första personen som diagnostiserats med ebola utanför de eboladrabbade länderna i Västafrika.

Under resan hade han inga symtom och kunde därför inte överföra sjukdomen till medpassagerare eller andra personer som han kom i kontakt med under resan. Ebolaviruset överförs inte förrän symtom utvecklas efter inkubationstiden som kan vara upp till 21 dagar. Även då, när symtomen börjar, överförs det inte via luften. Det krävs nära kontakt med en persons svett, blod, tårar, kräkningar eller diarré för att bli smittad.

Innan han lades in på sjukhus, och medan han hade symtom, hade han nära kontakt med 12-18 personer. De närmaste familjekontakterna har placerats i karantän i sitt hem. Av försiktighetsskäl har upp till 100 personer kontaktats och en handfull övervakas. Hittills har ingen av dem som tros ha haft kontakt med patienten visat symptom på ebola.

Med den pågående ebolaepidemin i Guinea, Liberia och Sierra Leone var det oundvikligt att en person som hade viruset i sin inkubation skulle resa till ett annat land och bli sjuk.

Dussintals personer har faktiskt kontrollerats för viruset vid ankomsten till flygplatser i många olika länder. Med undantag för fallet i Texas har alla tester hittills varit negativa. En del av resenärerna visade sig ha malaria, en vanlig infektion i dessa länder.

I högt utvecklade länder med sofistikerade smittskyddsrutiner på sjukhusen är risken för spridning mycket liten, förutom kanske ett par nära kontakter till det första fallet. Hotet mot lokalbefolkningen i Dallas eller någon annanstans är alltså litet.

The Världshälsoorganisationen har uppmanat alla länder att vara vaksamma och att vid behov inleda isolerings- och karantänförfaranden.

Följ och gilla oss:

Relaterade artiklar

SPÄNNINGAR VID GRÄNSEN MELLAN DOMINIKANSKA REPUBLIKEN OCH HAITI

SPÄNNINGAR VID GRÄNSEN MELLAN DOMINIKANSKA REPUBLIKEN OCH HAITI

SPÄNNINGAR VID GRÄNSEN DOMINIKANSKA REPUBLIKEN - HAITI På grund av en pågående konflikt om byggandet av en vattenkanal från en gemensam flod är situationen fortfarande spänd vid gränsen mellan Dominikanska republiken och Haiti. Myndigheterna i Dominikanska republiken har slutat utfärda visum...

Hur kan jag minska mitt koldioxidavtryck när jag reser?

Hur kan jag minska mitt koldioxidavtryck när jag reser?

Vi har hört att det finns ett hål i ozonlagret Se vad som spolas upp på stranden Och Herre, jag tror, från himlen till havet Vi tvingar Moder Natur på knä Så låt oss lämna lite blått ovanför oss Låt oss lämna lite grönt på marken Det är bara vårt att låna,...

Stormen Daniel skapar förödelse i konfliktdrabbade Libyen

Stormen Daniel skapar förödelse i konfliktdrabbade Libyen

Stormen Daniel: Ursprung och natur Stormen Daniel utvecklades i Grekland och fick sitt namn av Hellenic National Meteorological Service. Den visade sig vara den dödligaste och mest kostsamma tropiska cyklonen i Medelhavsområdet som registrerats under 2023. Runt den 4 och 5 september drog stormen...