Ebola i Västafrika - Vad händer i början av 2015?

Skrivet av Ronald St. John

januari 27, 2015

Hälsa | Resor

Ebola i Västafrika - Vad händer i början av 2015?

Ebolaepidemin fortsätter i de tre drabbade länderna i Västafrika (Guinea, Liberia och Sierra Leone). Sierra Leone fortsätter att kämpa med den pågående spridningen av denna allvarliga infektion. Förra veckan rapporterades 337 nya fall. Även om detta sannolikt är en underskattning av det verkliga antalet fall, är det Världshälsoorganisationen (WHO) Enligt rapporten var detta mer än dubbelt så många som antalet fall som rapporterats i Guinea och Liberia tillsammans.

Sjukdomen sprids inte slumpmässigt i befolkningen. Eftersom överföringen kräver mycket nära, oskyddad personlig kontakt med en sjuk persons kroppsvätskor (t.ex. när man vårdar den sjuke eller förbereder den för begravning), sprids sjukdomen främst inom familjekluster och nära vänner. Därför finns det "hot spots" där sjukdomen blossar upp.

Var finns de "heta områdena"?

Sjukdomen sprids mest intensivt i Sierra Leones västra distrikt, även om det fortfarande finns tecken på att spridningen kan avta. Andra "hot spots" är huvudstaden Freetown, grannstaden Port Loko och Kono-distriktet i öster.

Situationen är varierande i Guinea, med fortsatt överföring av viruset i områden i och omkring huvudstaden Conakry. Kindia, som gränsar till Sierra Leone, och Dubreka-området rapporterar en kraftig ökning av antalet fall under förra veckan. Samtidigt har överföringen minskat i vissa sydöstra områden, bland annat Macenta och Kerouane.

Även om den allmänna sjukdomsnivån äntligen minskar i Liberia är den främsta "heta punkten" fortfarande Montserrado County, där huvudstaden Monrovia ingår.

Globalt sett har antalet ebolafall nått 20 206, med 7 905 dödsfall.

Meddelanden att ta med sig

Så hur ser framtiden ut? Här är några av de frågor som bör beaktas:

  • Epidemin i dessa tre länder kommer inte att försvinna på kort tid. Det kommer att krävas ytterligare månader av intensiva ansträngningar för att utrota denna sjukdom.
  • Risken för att en smittad person ska dyka upp i ett annat land och bli kliniskt sjuk efter att inkubationstiden har löpt ut är fortfarande mycket liten.
  • Samhällets motstånd och befolkningsrörelser fortsätter att vara hinder för att begränsa sjukdomen.
  • Även om det nu finns tillräckligt många behandlingsställen i länderna för att isolera smittade personer och begränsa spridningen, är behandlingsplatserna ojämnt fördelade. Därför måste vissa personer resa långa sträckor för att få behandling. Under resorna kan de sprida sjukdomen till sina följeslagare och andra resenärer.
  • Att identifiera och spåra nära personliga kontakter är en utmaning överallt där befolkningen rör sig mycket, och det är inte lätt att besöka alla kontakter varje dag för att kontrollera om de börjar bli sjuka.
  • Risken för den allmänna resenären till dessa länder är dock låg så länge man undviker nära kontakt med sjuka personer. Risken för vårdpersonal är dock hög (hittills har 660 läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal smittats och 375 av dem har dött).

Bör du undvika att resa till dessa länder?

Även om risken är låg är det förmodligen bäst att undvika att resa till något av de tre drabbade länderna för närvarande (Sierra Leone, Guinea och Liberia). Det är svårt att få tag på flygbiljetter på grund av flygbolagens motstånd mot att flyga till dessa länder och därför är det också svårt att få passage om man vill åka iväg i all hast. Om du dessutom har några redan existerande medicinska tillstånd, t.ex. hjärtsjukdomar, diabetes eller lungproblem, eller om du skadar dig när du besöker dessa länder och behöver medicinsk vård, kan du ha vissa svårigheter att få akutvård på grund av den prioritet som ges till behandling av ebolapatienter.

Tack vare Europeiska kommissionen GD ECHO för användningen av deras foto i den presenterade bilden.

Följ och gilla oss:

Relaterade artiklar

SPÄNNINGAR VID GRÄNSEN MELLAN DOMINIKANSKA REPUBLIKEN OCH HAITI

SPÄNNINGAR VID GRÄNSEN MELLAN DOMINIKANSKA REPUBLIKEN OCH HAITI

SPÄNNINGAR VID GRÄNSEN DOMINIKANSKA REPUBLIKEN - HAITI På grund av en pågående konflikt om byggandet av en vattenkanal från en gemensam flod är situationen fortfarande spänd vid gränsen mellan Dominikanska republiken och Haiti. Myndigheterna i Dominikanska republiken har slutat utfärda visum...

Hur kan jag minska mitt koldioxidavtryck när jag reser?

Hur kan jag minska mitt koldioxidavtryck när jag reser?

Vi har hört att det finns ett hål i ozonlagret Se vad som spolas upp på stranden Och Herre, jag tror, från himlen till havet Vi tvingar Moder Natur på knä Så låt oss lämna lite blått ovanför oss Låt oss lämna lite grönt på marken Det är bara vårt att låna,...

Stormen Daniel skapar förödelse i konfliktdrabbade Libyen

Stormen Daniel skapar förödelse i konfliktdrabbade Libyen

Stormen Daniel: Ursprung och natur Stormen Daniel utvecklades i Grekland och fick sitt namn av Hellenic National Meteorological Service. Den visade sig vara den dödligaste och mest kostsamma tropiska cyklonen i Medelhavsområdet som registrerats under 2023. Runt den 4 och 5 september drog stormen...