Bör du ta antibiotika vid resenärsdiarré?

Skrivet av Madeline Sharpe

2 mars 2015

Hälsa | Resor

Bör du ta antibiotika vid resenärsdiarré?

Du är på resa och får plötsligt en mild till måttlig diarré. Vad ska du göra? Ska du ta antibiotikan som du hade med dig? Ska du gå till ett lokalt apotek och se vilken antibiotika du kan få? Kanske inte.

A nyligen genomförd studie har rapporterat att internationella resenärer, särskilt de som reser till Sydostasien och som drabbas av resenärsdiarré, löper stor risk att få vissa superbakterier (så kallade beta-laktamasproducerande Enterobacteriaceae - BL-PE) som är mycket resistenta mot antibiotika. Förekomsten av BL-PE var 11 procent hos dem utan resenärsdiarré (TD) eller antibiotikaanvändning, 21 procent hos dem med TD och utan antibiotikaanvändning och 37 procent hos dem med både TD och antibiotikaanvändning. För Sydostasien steg dessa siffror dock till 14, 37 respektive 69 procent hos resenärer till Sydostasien och till 23, 47 respektive 80 procent hos resenärer till Sydasien.

Slutsats: Användning av antibiotika av personer med mild till måttlig resenärsdiarré ökar faktiskt mängden antibiotikaresistenta stammar i din tarm. Så småningom kommer dessa stammar att gradvis försvinna under en period av cirka 6 månader. Vid mild till måttlig sjukdom ska du bara ta vätska och försöka undvika antibiotika om inte diarrén kvarstår eller blir värre.

Tack till Isriya Paireepairit för det foto som används som bild på bilden.

Följ och gilla oss:

Relaterade artiklar

Tips för resor med olika funktionsvariationer

Tips för resor med olika funktionsvariationer

I FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning anges att regeringar, turistråd och andra intressenter inom hotell- och turistbranschen måste vidta åtgärder för att göra turism och fritidsaktiviteter enklare för...

Planera en sommarresa till Italien med vår guide

Planera en sommarresa till Italien med vår guide

Har du också lagt märke till en virvelvind av vandrare som tar sig till Italien? Är du inte nyfiken på det? Det är säkert högsäsong, men kan det finnas mer än så? Detta är ditt tecken på att packa väskorna och dyka in i en värld av stränder,...