Varför du bör ta din medicin mot malaria

Skrivet av Ronald St. John

juni 6, 2017

Hälsa | Resor

Varför du bör ta din medicin mot malaria

Människor reser till platser där man fortfarande kan få malaria, och vissa kommer ihåg att skaffa medicin mot malaria inför resan. En del kommer även ihåg att ta den ordinerade medicinen. Tillsammans med enkla åtgärder för att minska antalet myggbett kan du få en ganska bekymmersfri resa. Men när du inte skaffar anti-malariamedicin kommer du antingen att ha tur och inte få malaria eller otur och bli riktigt sjuk.

En patient på ett stort sjukhus i Hongkong är ett exempel på vad som kan hända. Denna 40-åriga patient kom till akutmottagningen efter att ha återvänt från en utlandsresa. Patienten hade hosta, feber, ont i halsen och muskelvärk. Trots att hon tillfrågades om eventuella resor avslöjade hon inte att hon hade varit i Ghana i cirka 10 dagar innan hon återvände hem och blev sjuk. Utan denna information ställde läkarna diagnosen övre luftvägsinfektion (vanlig förkylning).

Efter en kort tid hemma kom hon tillbaka med magsmärtor, kräkningar och blod i urinen. Blodprov visade att hon hade problem med levern och hon lades in på sjukhus. Vid denna tidpunkt kom resehistoriken fram i ljuset. På eftermiddagen när hon lades in blev hon dock medvetslös på grund av svullnad i hjärnan. Hon hade cerebral malaria (hjärnmalaria). Behandling mot malaria inleddes, men hennes tillstånd var fortfarande kritiskt.

Kan detta hända dig? Ja, det skulle kunna hända. Även om detta inte är ett särskilt vanligt problem bland resenärer, händer det människor som återvänder till sina hemländer efter att ha utsatts för malaria utan att ha vidtagit de rätta försiktighetsåtgärderna.

Låt det inte hända dig! Spela inte med oddsen! När du reser till malariaområden ska du vidta de rätta försiktighetsåtgärderna, bland annat genom att noggrant ta mediciner mot malaria.

Följ och gilla oss:

Relaterade artiklar

Tips för resor med olika funktionsvariationer

Tips för resor med olika funktionsvariationer

I FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning anges att regeringar, turistråd och andra intressenter inom hotell- och turistbranschen måste vidta åtgärder för att göra turism och fritidsaktiviteter enklare för...

Planera en sommarresa till Italien med vår guide

Planera en sommarresa till Italien med vår guide

Har du också lagt märke till en virvelvind av vandrare som tar sig till Italien? Är du inte nyfiken på det? Det är säkert högsäsong, men kan det finnas mer än så? Detta är ditt tecken på att packa väskorna och dyka in i en värld av stränder,...