Expertråd : Att hantera de risker som är förknippade med resor under Covid-19

Skrivet av Kayla Meirinho

22 december 2020

Hälsa | Säkerhet | Resor

Denna artikel har skrivits med hjälp av Dr Ronald St. John, epidemiläkare, tidigare federal direktör för svaren på SRAS-epidemin i Kanada, tidigare generaldirektör för Centre de mesures et d'interventions d'urgence et skapare av det globala nätverket för information om folkhälsa - det första digitala systemet för upptäckt av sjukdomar i världen

Att hantera de risker som är förknippade med resor

Det finns alltid risker och förändringar som inte är uppmärksammade och som kan uppstå på vilken resa som helst. När det gäller smittsamma sjukdomar beror risken för resenären mycket på vad han gör, var han befinner sig och hur han tar risken när han kommer fram till destinationen.

Exempel på risker

I Schweiz finns det en lite välkänd sjukdom, kallad encéphalite à tiques, som man kan få genom en tique. Risken beror mycket på destinationen för vandringen eller campingen, där du kan vara utsatt för tickor. Om ni stannar i Genève är risken i princip noll.

Ett annat exempel för dem som bor i Thailand. Om ni befinner er i Bangkok är risken att drabbas av malaria liten, men om ni går på äventyr i djungeln är risken mycket större.

Kort sagt, det du gör är en skillnad.

Covid-19

Covid-19 är lite annorlunda än de föregående exemplen av flera skäl.

  • Det är en luftvägssjukdom som överförs från person till person.
  • Den finns nu överallt, utom kanske på avlägsna öar. Risken är i allmänhet större eftersom den är mycket stor.

Covid-19 kan köpas överallt. Risken ökar genom att vara i närheten av människor och på mycket vanliga platser. Att åka till en flygplats, åka med offentliga transporter, registrera sig i en bostad, allt detta innebär egna risker och olika nivåer av interaktion med människor.

Eftersom Covid-19 lätt kan överföras är det rekommenderat att bära en mask för din egen och andras säkerhet. Det är också starkt rekommenderat att desinficera och tvätta händerna ofta. Anläggningarna har också förstärkt sina åtgärder för socialt avståndstagande och sin saneringspolitik.

Om du ägnar din tid åt att gå på olika pubar, se olika turistattraktioner och ta de gemensamma transporterna, löper du en högre risk än de som inte deltar i dessa aktiviteter. Om ni lägger tid på att göra turism i er egen bil, att stanna i ert eget rum, att lägga tid på stora och icke-sammansatta utrymmen, så har ni gjort ett bra arbete genom att minimera er exponering och risken för att drabbas av COVID-19.

Det sätt på vilket du hanterar din vardag, vad du gör under transporten och vad du gör när du kommer fram till destinationen har en inverkan på den risk du löper.

Villkor för tillträde

Förutom att hantera sanitära risker måste resenärerna känna till villkoren för inträde i ett land. Beroende på deras nationalitet, resans ursprung och resans orsak kan de inte tillåtas att vistas i vissa länder. Innan de organiserar sin resa måste resenärerna informera sig och känna till inresebestämmelserna.

Många länder har vidtagit åtgärder för att minimera spridningen av Covid-19. Bland de nya åtgärderna kan nämnas följande

- Underteckna formuläret för hälsodeklaration
- Att ha ett intyg Covid-19 négatif före ankomsten och att ha uppfyllt det inom en viss tid.
- Att klara ett test Covid-19 vid ankomsten
- Se mettre en quarantaine pendant un certain temps in un établissement gouvernemental ou en isolement à domicile.
- Ladda ner en mobil applikation för medicinsk uppföljning på din telefon

Ändring av resebegränsningar

Resenärerna måste också ta hänsyn till utvecklingen av villkoren och restriktionerna för resor på de destinationer som de önskar.

Många regeringar har nya beteendepolicyer för att kontrollera spridningen av Covid-19, t.ex. genom att införa skydd av skyddskläder. Regeringspolitiken kan förändras snabbt eller med lite förvarning. Dessa förändringar kan ske inom ramen för ländernas resepolitik (inrese-/förbud), krav på kvartalsvisering och öppning eller stängning av flygplatser. Även medborgare/residenter är inte alltid undantagna från restriktioner och kan inte heller tillåtas att lämna sitt land.

Länderna kan tillämpa nationella strategier för exploatering av bostäder, butiker som inte är nödvändiga, restauranger, kultplatser osv. Det är viktigt att resenärerna har en uppfattning om vad de kan göra i destinationslandet.

Det kan vara lång och svårt för resenärer att hitta aktuell och exakt information - hela tiden. L'abonnemang Sitata Plus är en idealisk applikation för resenärer som vill känna till villkoren för inresa i destinationslandet, de möjligheter som erbjuds och de möjligheter som finns att agera. Vi informerar resenärerna när situationen förändras så att de aldrig blir utlämnade.

Exempel på resebegränsningar

Det är möjligt att ha olika resekort. Vissa länder kan tillåta medborgare från vissa länder att komma in, oavsett varifrån de kommer, medan andra länder tillåter utländska medborgare att komma in, men endast från vissa länder. Det finns också olika villkor för inresa som skapas för de som anländer.

Ett exempel på detta är England. De gav sina reskriptanter tillstånd att lämna landet och hade en grön lista. La liste verte faisait reference à des pays dont les ressortissants n'avaient pas besoin d'être mis en quarantaine. Denna lista förändras ständigt i enlighet med de gällande skattesatserna i de olika länderna. Om infektionerna överskrider de tillåtna gränserna, tas länderna bort från listan och de resenärer som finns där måste då få en karantän på två veckor, även om de ursprungligen inte hade haft behov av det. Portugal och Kroatien är två länder som är mycket uppskattade av brittiska turister och som står på den gröna listan. Under några veckor har deras infektionsgrad ökat och följaktligen måste alla som återvänder till landet nu sättas i karantän om de anländer efter ett visst datum och klockslag.

Människorna har andra åtaganden och avsikter när de hyr en resa och många vill inte ha två veckors extraarbete eller vara sambos i huset. De har gjort sig av med fötterna och händerna för att hyra en resa före avresedatumet, vilket har lett till att priset på flygbiljetter har stigit, vissa har inte kunnat få sitt säte, och den politiska förändringen har tvingat dem att anpassa sig till nya planer.

Ni är redo

Om resenärerna planerar att resa måste de ta hänsyn till dessa risker.

Du löper risken att drabbas av sjukdomen och att den överförs till din familj och dina vänner. Ni riskerar att ni återfinns på samma plats någonstans eller att ni inte uppfyller villkoren för inresa, och er återkomst till landet kan i ett slag kräva en kvartalsavgift.

Var uppmärksam på hur förhållandena utvecklas och förstå hur du kan minimera dina risker när du reser.
Ansökan Sitata innehåller all den information som du behöver för att resa, inklusive resebegränsningar och inresevillkor..

Följ och gilla oss:

Relaterade artiklar

Israel, Palestina och ditt försäkringsskydd

Israel, Palestina och ditt försäkringsskydd

För närvarande har Sitata identifierat och kommunicerat med alla resenärer som berörs av de aktuella händelserna. Om du planerar att resa till Israel eller de palestinska territorierna inom en snar framtid, vänligen informera dig om följande. Vår försäkringsgivare, United...

Minskad seismisk aktivitet, varningar för vulkanutbrott kvarstår - Island

Minskad seismisk aktivitet, varningar för vulkanutbrott kvarstår - Island

En svärm av jordbävningar Sedan midnatt den 25 oktober har en intensiv svärm av jordbävningar inträffat nära Svartsengi, norr om Grindavík, med över 1000 jordbävningar med den största registrerade magnituden på 4,5. Under de följande dagarna fortsatte den seismiska aktiviteten...