Situationsrapport: Civil oro i Iran

Skrivet av Akshat Sharma

6 oktober 2022

Säkerhet | Situationsrum | Resor

Reserisk: HÖG

Licensierad under Creative Commons 4.0

Kortfattad introduktion till situationen

 • Det har förekommit omfattande protester i flera provinser i Iran efter att Mahsa Amini, en kurdisk-iransk kvinna som reste till Teheran, dog i häktet efter att ha gripits av den iranska moralpolisen på grund av att hon inte bar hijab. Uppgifterna om orsaken till hennes död är oklara. Det har dock hävdats att Amini blev slagen och torterad i häktet, vilket slutligen ledde till hennes död.

Vad har lett till den nuvarande situationen?

 • Den 13 september, Mahsa Amini greps av moralpolisen på grund av sin "olämpliga klädsel". 
 • Tre dagar efter gripandet kollapsade Mahsa Amini och rapporteras ha överförts till Sjukhuset i Kasradär hon förklarades ligga i koma. Kort därefter avled Amini.
 • Enligt polisen fick hon en hjärtattack efter att ha förts till polisstationen. Mahsa Aminis familj förnekar att hon någonsin haft några hjärtproblem. Enligt hennes farHon hade blåmärken på benen. Familjen har gett moralpolisen skulden för hennes död. 
 • Händelsen fick stor spridning på sociala medier och ledde till omfattande protester. Många människor strömmade till Teherans universitet samtidigt som han skriker "Kvinna, liv, frihet". Det förekom våldsamma konfrontationer mellan säkerhetspersonal och demonstranter när demonstrationerna blev allt intensivare i Teheran, Rasht, Mashhad, och Isfahan.
 • Den 23 september begränsade den iranska regeringen tillgången till WhatsApp och Instagram. I de efterföljande upploppen, åtta dödsfall bekräftades av officiella källor, däribland en polis och en frivillig i den extrema paramilitära gruppen Basij.
 • Protesterna har sedan dess fortsatt vid universitet, gymnasier och lokala distrikt i flera provinser i Iran. Enligt Iran Human Rights har det sammanlagda antalet dödsoffer (per den 5 oktober 2022) nått minst följande nivåer 154 människor.

Är det säkert att resa till Iran?

 • Det är för närvarande INTE Det är inte säkert att resa till Iran på grund av den politiska oron och det känsliga säkerhetsläget. Protester och demonstrationer är mycket utsatta för våld mot de brottsbekämpande myndigheterna.

 Bedömning

 • Undvik alla politiska demonstrationer och protester, eftersom även fredliga demonstrationer snabbt kan bli våldsamma. Våldsamma konfrontationer mellan ordningsvakter och demonstranter kan leda till dödliga skador. Det är vanligt att tårgas, upprorsutrustning och batonger används för att avskräcka och skingra folkmassan.
 • Regeringen kan stänga av internet och begränsa användningen av appar för sociala medier som Instagram, Twitter, Whatsapp och Facebook för att kväva mobiliseringar och undertrycka oliktänkande. Planera och förbered säkerhetskopior för att undvika förlust av data eller information. 
 • Undvik resor i närheten av protestmöten och universitets- och skolområden för att minimera störningar och säkerhetsrisker. Följ alltid de brottsbekämpande myndigheterna.
 • Det är mycket troligt att protesterna kommer att fortsätta under hela oktober och kan även intensifieras på grund av de provocerande dödsfallen bland demonstranter. Den civila oron ser inte ut att leda till en utmattning av status quo.
 • Företag kan drabbas av hot mot både sin infrastruktur och sin personal. Stoppa verksamheten tills spänningarna har minskat för att minimera logistiska störningar och extra skadekostnader. Håll ständig kontakt med din arbetskraft för att garantera deras säkerhet och trygghet.
 • Tänk på en Sitata medlemskap som ger dig varningar om störningar och hot medan du är på marken och ger dig hjälp med nödresor om du skulle hamna i en besvärlig situation.

Slutsats 

 • Reserisken för Irak är för närvarande HÖG. Många länder avråder från att resa till Iran på grund av bristen på personlig säkerhet.
 • För företag som vill ha en mer detaljerad rapport om situationen, hänvisar vi till vår fördjupade landanalysrapport som är tillgänglig från vår representanter för stödfunktioner.

Referenser

Följ och gilla oss:

Relaterade artiklar

Må du ha en meningsfull Yom Kippur 

Må du ha en meningsfull Yom Kippur 

Yom Kippur, den heligaste dagen i den judiska kalendern, är en djupgående och reflekterande upplevelse, känd som försoningsdagen. Den symboliserar en djupgående förbindelse mellan individen och det gudomliga. Enligt judisk tradition ska man under Rosh Hashanah, även känd som...

SPÄNNINGAR VID GRÄNSEN MELLAN DOMINIKANSKA REPUBLIKEN OCH HAITI

SPÄNNINGAR VID GRÄNSEN MELLAN DOMINIKANSKA REPUBLIKEN OCH HAITI

SPÄNNINGAR VID GRÄNSEN DOMINIKANSKA REPUBLIKEN - HAITI På grund av en pågående konflikt om byggandet av en vattenkanal från en gemensam flod är situationen fortfarande spänd vid gränsen mellan Dominikanska republiken och Haiti. Myndigheterna i Dominikanska republiken har slutat utfärda visum...

Hur kan jag minska mitt koldioxidavtryck när jag reser?

Hur kan jag minska mitt koldioxidavtryck när jag reser?

Vi har hört att det finns ett hål i ozonlagret Se vad som spolas upp på stranden Och Herre, jag tror, från himlen till havet Vi tvingar Moder Natur på knä Så låt oss lämna lite blått ovanför oss Låt oss lämna lite grönt på marken Det är bara vårt att låna,...