Häftiga skogsbränder i flera provinser i Kanada

Skrivet av Harshitha Paderu

1 juni 2023

Säkerhet | Situationsrum | Resor

I april orsakade en isstorm stor förödelse i Ontario och Quebec, vilket ledde till dödsfall och omfattande avbrott i elförsörjningen. I maj blev det varmare och otyglade skogsbränder drabbade flera kanadensiska provinser, däribland British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba och Nova Scotia.

Den 9 maj förutspåddes temperaturer över 30 grader Celsius i de norra och centrala delarna av British Columbia, vilket ökade risken för ytterligare skogsbränder. De höga temperaturerna ledde också till snabbare snösmältning och stigande flodnivåer. Varningar och råd om översvämningar utfärdades i flera delar av provinsen. Stängda motorvägar och evakueringar rapporterades efter översvämningar i de centrala och södra regionerna. Därefter förvärrade kraftiga regn den översvämningsliknande situationen, men de gav också en paus från bränderna.

Situationen i Alberta var mycket allvarligare. Den 6 maj utlystes undantagstillstånd i hela provinsen efter att minst 110 skogsbränder tvingat över 24 000 människor på flykt. Brandmän från hela Kanada och även från USA skickades ut för att släcka de oavbrutna bränderna. Röken som spreds påverkade delar av västra Kanada och norra USA. Många drabbades av andningssvårigheter och andra lungsjukdomar. Den 24 maj uppmättes svalare temperaturer, minst 7 000 personer hade evakuerats från sina hem och omkring 65 bränder fortsatte att brinna. Den 30 maj hade Environment Canada utfärdat varningar för dålig luftkvalitet och dålig sikt.

Den 24 maj införde myndigheterna i Manitoba restriktioner för fordonstrafiken i de sydöstra delarna av provinsen. Minst 7.500 personer evakuerades från området kring Cross Lake. Risken för skogsbränder i de centrala och östra delarna av Manitoba var hög till extrem, medan den förblev låg till måttlig i större delen av de norra delarna av provinsen.

Den 15 maj rapporterades minst 35 aktiva skogsbränder i flera områden i norra Saskatchewan. Rök från bränderna påverkade även de centrala och södra delarna av provinsen. Luftkvalitetsindexet nådde 10, vilket innebär en mycket hög risk, ovanligt för Saskatchewan. Sikten var så låg som 400-500 meter. Environment Canada rekommenderade invånarna att begränsa utomhusaktiviteterna.

Den 28 maj utfärdades ett lokalt undantagstillstånd i Halifax, Nova Scotia. Beslutet skulle gälla i minst sju dagar. Aktiva bränder rapporterades nära områdena Tantallon och Barrington Lake. Minst 16.000 personer evakuerades från närliggande samhällen, och allvarlig förstörelse av egendom rapporterades. Motorvägar i området stängdes av. El- och telekommunikationsföretag meddelade att deras tjänster skulle avbrytas i de drabbade områdena. Environment Canada utfärdade varningar för dålig luftkvalitet och dålig sikt över hela staden på grund av röken. Från och med den 30 maj fortsatte evakueringarna eftersom nya skogsbränder rapporterades.

Den 30 maj utfärdade Environment Canada värmevarningar för delar av Ontario och Quebec. De höga temperaturerna kan hålla i sig åtminstone fram till den 2 juni. Ökade temperaturer och torra förhållanden kan utgöra en risk för skogsbränder i dessa regioner.

På grund av de oförutsägbara väderförhållandena kan experter inte förutsäga när Kanada kommer att uppleva lättnad från de rasande skogsbränderna.

SITATA övervakar ständigt situationen och tillhandahåller regelbundna uppdateringar. Ladda ner appen för att hålla dig informerad om eventuella risker i samband med bränderna som kan störa din resa.

Följ och gilla oss:

Relaterade artiklar

Må du ha en meningsfull Yom Kippur 

Må du ha en meningsfull Yom Kippur 

Yom Kippur, den heligaste dagen i den judiska kalendern, är en djupgående och reflekterande upplevelse, känd som försoningsdagen. Den symboliserar en djupgående förbindelse mellan individen och det gudomliga. Enligt judisk tradition ska man under Rosh Hashanah, även känd som...

SPÄNNINGAR VID GRÄNSEN MELLAN DOMINIKANSKA REPUBLIKEN OCH HAITI

SPÄNNINGAR VID GRÄNSEN MELLAN DOMINIKANSKA REPUBLIKEN OCH HAITI

SPÄNNINGAR VID GRÄNSEN DOMINIKANSKA REPUBLIKEN - HAITI På grund av en pågående konflikt om byggandet av en vattenkanal från en gemensam flod är situationen fortfarande spänd vid gränsen mellan Dominikanska republiken och Haiti. Myndigheterna i Dominikanska republiken har slutat utfärda visum...

Hur kan jag minska mitt koldioxidavtryck när jag reser?

Hur kan jag minska mitt koldioxidavtryck när jag reser?

Vi har hört att det finns ett hål i ozonlagret Se vad som spolas upp på stranden Och Herre, jag tror, från himlen till havet Vi tvingar Moder Natur på knä Så låt oss lämna lite blått ovanför oss Låt oss lämna lite grönt på marken Det är bara vårt att låna,...