Hur kan jag minska mitt koldioxidavtryck när jag reser?

Skrivet av Phalguni Sharma

15 september 2023

Hälsa | Resor

Vi har fått höra att det finns ett hål i ozonskiktet

Se vad som tvättas på stranden

Och Herre, jag tror, från himlarna till haven

Vi tvingar Moder Natur på knä

Så låt oss lämna lite blått ovanför oss

Låt oss lämna lite grönt på marken

Det är bara vi som kan låna, låt oss spara lite till i morgon

Lämna det och för det vidare

-Sång av Alabama
minskning av koldioxidavtrycket

Jorden har mycket att erbjuda: vatten, solljus, mat, magi, fascination, energi, fred och kärlek. Ingen kan förstå detta bättre än en resenär som omfamnar världens underverk på vandring. De förstår intimt jordens frikostighet - dess intensitet, briljans och förfining - en outtömlig källa till vördnad.

Denna förtrollning måste bevaras för att andra ska kunna bevittna och inse livets djupa skönhet och de bestående minnen det kan skapa. Allt genom att bevittna och uppskatta jordens fängslande skönhet. 

Det är här som hållbarhet kommer in i bilden. Hållbarhet är inte begränsat till tillverkningsindustrin. Det spelar en viktig roll även inom resebranschen. Hållbarhet har gett resandet ett helt nytt perspektiv.

Vad menas med koldioxidavtryck?

Koldioxidavtryck avser utsläpp av växthusgaser genom olika aktiviteter, t.ex. arbete, resor, matkonsumtion osv. Det mäts i enheten CO2e/år, dvs. koldioxidekvivalenter per år. Koldioxidavtryck omfattar allt från personliga till företagsrelaterade, nationella till ekologiska. Varje aktivitet, konsumtions- och produktionscykel och livsstilsval har ett koldioxidavtryck. För att minska utsläppen av växthusgaser måste man göra allt man kan för att minska dem så mycket som möjligt.

Vad är hållbart resande?

Hållbart resande är en miljömedveten inställning till resande som strävar efter att orsaka minsta möjliga påverkan på klimatförändringarna. En betydande del av de globala koldioxidutsläppen, som eskalerar klimatförändringskatastrofen, orsakas av resor och turism, inklusive resor, livsmedelskonsumtion och logi.

Hur fantastisk en reseupplevelse än kan vara kostar den mycket resurser och har en negativ inverkan på jorden. Till exempel kan de enorma koldioxidutsläppen från flygresor, vattenföroreningarna från fartyg och kryssningar och ansamlingen av engångsplastskräp i miljön bidra till föroreningar på olika sätt. 

Hållbart resande och minskning av koldioxidavtrycket

Hållbar turism syftar till att begränsa dessa negativa effekter på miljön för att rädda dessa resurser från att uttömmas. 

Sätt att minska koldioxidavtrycket

  1. Inget slängande av skräp: Släng inte skräp utanför de angivna soptunnorna. Det är ännu bättre att undvika att konsumera engångsprodukter för att minska mängden avfall som produceras.
  2. Upplysa dig själv och andra: Utbilda dig själv och andra om hållbarhet. Dela med dig av dina erfarenheter och uppmuntra andra så att de tar efter.
  3. Håll djurlivet lugnt: De vill vara lika obesvärade som ni vill vara från dem. Låt oss inte inkludera aktiviteter som utnyttjar vilda djur, t.ex. att rida på djur. Mata bara de djur som du normalt gör för att undvika störningar i näringskedjan.
  4. Undvik att använda toalettartiklar från hotellet: Det är ett bra sätt att minska plastavfallet om det är möjligt att undvika att använda toalettartiklar som tillhandahålls av hotellet. Du kan också välja ett mer miljövänligt sätt att bära dem på genom att använda schampo, tandkrämstabletter och andra nödvändigheter som återanvändbara bomullsrondeller. På så sätt kan du ge ditt bidrag till en minskad plastförbrukning.
  5. Bojkotta plastpåsar! Det är onödigt att du bär med dig en enda plastpåse. Med så många program på gång är det viktigt att avstå från att använda plastpåsar. Försök att be om ett alternativ om du får en sådan på resan. 
  6. Slösa inte med maten! Det är där det mesta koldioxidavfallet produceras. Försök att njuta av den lokala maten och slösa inte bort något. 
Koldioxidavtryck

Slutsats

Det är ingen hemlighet hur den globala uppvärmningen orsakar klimatförändringar. I flera geografiska områden förekommer ofta värmeböljor och tropiska stormar som orsakar förödelse. 

Hållbart resande innebär inte bara att naturresurserna bevaras, utan även kultur och samhällen. Det är viktigt att respektera allt som livet har att erbjuda, inklusive nya upplevelser och människor, vilda djur och allt däremellan. Låt oss dra vårt strå till stacken för att minska vårt koldioxidavtryck och möjliggöra hållbar turism. 

Följ och gilla oss:

Relaterade artiklar

Israel, Palestina och ditt försäkringsskydd

Israel, Palestina och ditt försäkringsskydd

För närvarande har Sitata identifierat och kommunicerat med alla resenärer som berörs av de aktuella händelserna. Om du planerar att resa till Israel eller de palestinska territorierna inom en snar framtid, vänligen informera dig om följande. Vår försäkringsgivare, United...

Minskad seismisk aktivitet, varningar för vulkanutbrott kvarstår - Island

Minskad seismisk aktivitet, varningar för vulkanutbrott kvarstår - Island

En svärm av jordbävningar Sedan midnatt den 25 oktober har en intensiv svärm av jordbävningar inträffat nära Svartsengi, norr om Grindavík, med över 1000 jordbävningar med den största registrerade magnituden på 4,5. Under de följande dagarna fortsatte den seismiska aktiviteten...