Sudanin kriisi vuonna 2023: Sudan: valtataistelu, joka voi muuttua kuolemaan asti käytäväksi taisteluksi.

Kirjoittanut Medha Bhagwat

huhtikuu 19, 2023

Affaires | Turvallisuus | Tilannehuone

On kiistatonta, että Sudanissa on ollut lukuisia vallankaappauksia ja pitkiä yhteiskunnallisia levottomuusjaksoja sen jälkeen, kun se itsenäistyi vuonna 1956. Viimeaikainen väkivaltaisuuksien puhkeaminen pääkaupungissa Khartumissa on kuitenkin tuonut maailman tietoisuuteen Pohjois-Afrikan valtion useiden käynnissä olevien konfliktien todellisuuden. 

Yhteenottojen ytimessä on kaksi kilpailevaa joukkoa: Abdel Fattah al-Burhanin johtamat Sudanin asevoimat (SAF) ja nopean tuen joukot (RSF), joiden komentaja on Mohamed Hamdan Dagalo. Nämä kaksi johtajaa olivat viime aikoihin asti liittolaisia, jotka tekivät yhteistyötä kukistaakseen Sudanin pitkäaikaisen diktaattorin Omar al-Bashirin vuonna 2019 ja liittoutuivat jälleen pariksi päättääkseen siirtymävaiheen hallituksen sotilasvallankaappauksella vuonna 2021. Tämä Sudanin asevoimien komentajan ja RSF:n johtajan välinen "molemminpuolisten etujen kumppanuus" saavutti päätöksensä neuvotteluissa RSF:n liittämisestä osaksi Sudanin armeijaa osana suunnitelmia siviilihallinnon palauttamiseksi. Jälkimmäinen ei kuitenkaan ainoastaan hylännyt neuvotteluja, vaan myös vaati hajottamaan sen, mitä se kutsui "kapinalliseksi miliisiksi", mikä aiheutti kaaoksen Khartumissa ja sen ympäristössä. 

Taistelut puhkesivat siis 15. huhtikuuta aamulla, ja RSF väitti lausunnossaan, että se on ottanut haltuunsa useita kaupungin keskeisiä paikkoja, muun muassa Khartumin kansainvälisen lentokentän ja presidentin palatsin. Samaan aikaan armeija kehotti kansalaisia pysymään sisätiloissa, koska ilmavoimat jahtasivat RSF-joukkoja. Taistelut ovat muuttaneet pääkaupungissa ja sen ympäristössä aiemmin rauhallisina pidetyt asuinalueet sotatoimialueeksi, sillä useista paikoista eri puolilla Khartumia on kuulunut raskasta tulitusta ja räjähdyksiä. 

Huhtikuun 18. päivästä lähtien yhteenotot ovat jatkuneet jo kolmatta päivää. Lähes 185 viatonta ihmistä on menettänyt henkensä ja yli 1800 on loukkaantunut vakavasti. Useat kansainväliset järjestöt, kuten YK, Afrikan unionin komissio (AU) ja Arabiliiton neuvosto (AL), sekä monet maat, kuten Egypti, Turkki, Venäjä, Yhdysvallat ja EU, ovat vaatineet Sudanin aseellisten yhteenottojen välitöntä lopettamista.

Nyt jää nähtäväksi, puuttuvatko alueelliset ja kansainväliset välittäjät asiaan oikealla tavalla ja pyrkivätkö he vakauttamaan Sudanin niin, että se pääsee eroon kauan odotetusta poliittisesta pattitilanteesta, vai pahentavatko he tilannetta niin paljon, että se johtaa kahden kilpailevan ryhmittymän väliseen "taisteluun kuolemaan asti".

Tilaa blogimme saadaksesi tällaisia päivityksiä viikoittain. Älä unohda tarkistaa Instagram

Seuraa ja tykkää meistä:

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Israel, Palestiina ja vakuutusturvasi

Israel, Palestiina ja vakuutusturvasi

Tällä hetkellä Sitata on tunnistanut kaikki matkustajat, joita tapahtumat ovat koskeneet, ja ollut yhteydessä heihin. Jos aiot matkustaa Israeliin tai palestiinalaisalueille lähitulevaisuudessa, ota huomioon seuraavat asiat. Vakuutusyhtiömme United...

Älä ole kalkkuna tällä lomakaudella!

Älä ole kalkkuna tällä lomakaudella!

Joulunaika on ilon levittämisen, herkuttelun ja elinikäisten muistojen luomisen aikaa. Mutta juhlahumun ja tuikkivien valojen keskellä on myös väistämätön stressi, joka liittyy ruuhkaisilla lentokentillä liikkumiseen, matkustusongelmiin...

Parhaat rannat talvimatkailuun: Seesteinen vuodenaika

Parhaat rannat talvimatkailuun: Seesteinen vuodenaika

Kun kesä vaihtuu talveen, se ei tarkoita rantaseikkailujen loppumista. Itse asiassa osa parhaista rantakokemuksista löytyy talvikaudella. Viileämmät lämpötilat, vähemmän väkijoukkoja ja upeat lehdet tekevät talvesta ihanteellisen ajankohdan tutustua rannikon...