G-7 Hiroshimassa - ydinsymboliikka, maailman johtajien yhtenäisyys ja maailmanlaajuisen turvallisuuden nykyiset haasteet

Kirjoittanut Medha Bhagwat

toukokuu 24, 2023

Affaires

G7-maiden 49. huippukokous oli erityisen merkittävä monesta syystä. Tämänvuotisen kokouksen teemana oli
oli ydinaseriisunta ja ydinaseiden leviämisen estäminen, ja G7-maiden johtajat esittivät ja
vahvistavat uudelleen sitoutumisensa "ydinaseettomaan maailmaan".

Otsikoihin nousi kuitenkin se, että kun kolmipäiväisen huippukokouksen pitopaikka ilmoitettiin, se oli Hiroshima, jossa tehtiin maailman kaikkien aikojen ensimmäinen ydinaseisku. Tämä yksinään on tarpeeksi vahva muistutus ydinsodan seurauksista, kun otetaan huomioon Venäjän ja Ukrainan välinen meneillään oleva konflikti, joka on nyt edennyt 508. päiväänsä (1 vuosi ja 3 kuukautta, helmikuusta 2022 lähtien).

Huippukokoukseen osallistuivat Japanin pääministeri Fumio Kishida, Italian pääministeri Giorgia Meloni, Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Rishi Sunak, Yhdysvaltain presidentti Joseph R. Biden Jr, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.


Huippukokouksen päätöspäivänä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky oli yllättäen mutta tarpeellisena läsnä. Zelenskyn läsnäolo otettiin avosylin vastaan, ja se antoi selkeän viestin G7-maiden halukkuudesta tukea maita, jotka ovat joko hyökkäyksen kohteena tai joita se uhkaa jatkuvasti, kuten Ukrainaa. Tämä on todella tärkeä kehitysaskel, kun otetaan huomioon, että Yhdysvalloilla, Natolla tai edes Japanilla ei ole mitään virallista liittolaisuutta Itä-Euroopan maan kanssa.


Vaikka keskusteltavana oli useita aiheita ja kysymyksiä, jotka vaihtelivat taloudellisista poliittisiin, mutta
keskipisteeseen nousivat Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Kiinan kasvava vaikutusvalta.
kiistanalaisella Etelä-Kiinan merellä, itsehallinnollisen Taiwanin ja Pekingin hiljattain tekemän päätöksen.
paljastanut kotimaan häiriötoimet Euroopassa ja Aasiassa.

Venäjän ja Ukrainan välistä konfliktia vastustava kanta

Johtajat vannoivat seisovansa yhtenäisesti "laitonta, perusteetonta ja provosoimatonta" hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan. Itä-Euroopan maalle osoitettiin voimaa, ja G7-maat säilyttivät yhteisessä julkilausumassaan tiukan kannan ja lupasivat määrätä lisää pakotteita Venäjälle. Lausunnossa todetaan, että maat "asettavat lisää pakotteita ja toimenpiteitä, joilla lisätään kustannuksia Venäjälle ja niille, jotka tukevat sen sotatoimia".


"Rakennamme myös menestyksekkäiden ponnistelujemme varaan varmistaaksemme, että Venäjä ei enää pysty käyttämään energian saatavuutta aseena meitä ja koko maailmaa vastaan", lausunnossa lisättiin. Tämä päätös tehtiin paitsi sen toimien vuoksi Ukrainassa myös ottaen huomioon Moskovan epävakauttavan toiminnan muissa maissa, joka ulottuu verkkohyökkäyksistä, ihmisoikeuskysymyksistä ja disinformaatiokampanjoista.


Huippukokouksen lähestyessä loppuaan G7-maiden isäntänä toiminut Japanin pääministeri Kishida korosti, että Euroopan ja Intian ja Tyynenmeren alueen turvallisuus on itse asiassa jakamaton, ja mainitsi myös hyvin huolestuneena, että jos nyt ei ryhdytä toimiin, "tämän päivän Ukraina voi olla huomenna Itä-Aasia".

Taloudellinen näkemys Kiinasta ja sen tehostuvasta militarisointitoiminnasta

Kansakunnat mainitsivat suhteiden "riskien vähentämisen" Pekingin kanssa. Sana itsessään, puhtaasti taloudellisessa mielessä, merkitsee yritysten siirtymistä pois alueilta, joita pidetään riskialttiina tuoton kannalta. Kiinaan viitattaessa riskien vähentäminen voidaan kuitenkin nähdä myös askeleena, jolla pyritään vähentämään riippuvuutta Pekingistä lähinnä materiaalien toimitusten tai valmiiden tuotteiden markkinoiden osalta, jotta voidaan vähentää kauppaan kohdistuvia mahdollisia riskejä ja toimitusketjujen häiriöitä.

g7 hiroshima


Taloudellisen näkemyksen lisäksi Peking sai myös voimakasta vastareaktiota Venäjää ja sen aikomuksia Taiwania kohtaan koskevasta asenteesta. G7-maiden johtajat julkaisivat myös tiedonannon, jossa varoitettiin Pekingiä sen lisääntyvästä "militarisointitoiminnasta" Indo-Tyynenmeren alueella. Tämän uskotaan olevan tulosta keskusteluista, joissa korostettiin keskeisiä huolenaiheita ja tulevia seurauksia, joita lisääntyvä militarisointi Itä- ja Etelä-Kiinan merialueilla sekä ihmisoikeusongelmat Xinjiangissa ja Tiibetissä aiheuttavat.


Toinen edellä mainitun tiedonannon julkaisemiseen vaikuttanut tekijä voi olla useiden Euroopan ja Intian ja Tyynenmeren valtioiden sisäinen sekaantuminen asiaan. Tämä johtuu Kiinan "merentakaisten poliisiasemien" perustamisesta. Huippukokouksen jälkeen myös Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Rishi Sunak kutsui Kiinaa "aikamme suurimmaksi haasteeksi globaalille turvallisuudelle ja hyvinvoinnille".


Peking ei ottanut tätä vastaiskua kovin kevyesti, sillä se syytti välittömästi G7-maita siitä, että ne olivat kokoontuneet yhteen "mustamaalaamaan ja hyökkäämään" Kiinaa vastaan. Peking kutsui Japanin lähettilään koolle ja haukkui Yhdistynyttä kuningaskuntaa heti seuraavana päivänä, kun se viittasi huippukokoukseen "Kiinan-vastaisena" ja antoi kiivaan vastauksen Hiroshimassa annettuihin lausuntoihin.

G7-huippukokouksen päätteeksi oli melko selvää, että kansakunnat ovat yhdistyneet useiden taloudellisten ja geopoliittisten ongelmien ratkaisemisessa, mutta nähtäväksi jää, johtaako niiden yhtenäisyys siihen, että edellä mainituissa kysymyksissä pyritään löytämään tasapaino yhteistyön ja laittoman itsevaltaisen asenteen torjumisen välillä, vai jääkö se pelkäksi muodolliseksi keskusteluksi ilman toimintasuunnitelmaa tulevalle kaudelle.

Seuraa ja tykkää meistä:

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Olkoon sinulla merkityksellinen Jom Kippur 

Olkoon sinulla merkityksellinen Jom Kippur 

Jom Kippur, juutalaisen kalenterin pyhin päivä, on syvällinen ja pohdiskeleva kokemus, joka tunnetaan sovituspäivänä. Se symboloi syvää yhteyttä yksilöiden ja jumaluuden välillä. Juutalaisen perinteen mukaan Rosh Hashanahin aikana, joka tunnetaan myös nimellä...

JÄNNITTEET DOMINIKAANISEN TASAVALLAN JA HAITIN RAJALLA

JÄNNITTEET DOMINIKAANISEN TASAVALLAN JA HAITIN RAJALLA

JÄNNITTEET DOMINIKKAN TASAVALLAN JA HAITIN RAJALLA Tilanne Dominikaanisen tasavallan ja Haitin rajalla on edelleen jännittynyt, koska käynnissä on kiista yhteisestä joesta rakennettavasta vesikanavasta. Dominikaanisen tasavallan viranomaiset lopettivat viisumien myöntämisen...

Miten voin pienentää hiilijalanjälkeäni matkustaessani?

Miten voin pienentää hiilijalanjälkeäni matkustaessani?

Meille kerrotaan, että otsonissa on aukko Katso, mitä rannalle huuhtoutuu Ja Herra, uskon, taivaasta meriin Me saatamme luontoäidin polvilleen Joten jätetään sinistä yläpuolellemme Jätetään vihreää maahan Se on vain meidän lainattavissa,...